Bruselj, Belgije

Postcard dated: 26 April 2007

[Postcard/Picture]

On the reverse of the postcard...

Dragi prijatelji!

Živijo! Pozdravljam vas iz mesta miru, čokolade, piva, napolitank, stripov in majhnim urinirajočih kipov, ki so postali znani. Čeprav je to glavno mesto Belgije ima v sebi veliko francoskega. Arhitektura in vrtovi v mestu, ki so bili narejeni s finančno pomočjo kralja Leopolda 2. , odkritelja Konga, odsevajo njegov francoski okus in v mestu je celo majhna cerkev Notre Dame. Bruselj je znam predvsem po francoski arhitekturi, krompirčku in francoskem jeziku. Flamščina je drugi uradni jezik in znanje tega jezika je zelo uporabno. Čeprav ne znam niti francosko, niti flamsko sem s primerjavami lahko razvozlal nekaj napisov.

Problemov z jezikom ni bilo, ker je bil to 5-dnevi izlet z angleško govorečo skupino iz Lafajeta, ki se izmenjuje s študenti iz Jakobsa. Vreme je bilo vseskozi fantastično, lahko bi rekli le precej vroče. Začeli smo z ogledom cvetočih nizozemskih tulipanov, za hip smo se ustavili tudi na plaži Severnega morja, le 200km oddaljeno od Anglije! Med vožnjo smo si ogledali tudi glavno mesto Nizozemske Amsterdam, z evropskim parlamentom v Hagu, in tudi dve največji pristanišči v Evropi ( Roterdam in Antverpen).

Po prihodu v Bruselj smo imeli kratek ogled mesta in nočen obisk velikega trga, kjer smo lahko videli veličastno arhitekturo tega mesta. Naslednji dan smo imeli voden ogled Evropskega parlamenta ( fotografija na kartici) in Bruslja. Imeli smo tudi čas za pohajkovanje po starem mestnem jedru, kjer sem videl več trgov, parkov, spomenikov ( tudi Manekvin kip) in poskusil odlično belgijsko čokolado.

V petek smo obiskali nemško zasedanje v Evropskem parlamentu, kjer smo imeli zanimiv pogovor o težavah med Nemčijo in EU. Nemčija je zelo velika država in zato ima vsaka pokrajina svojega predstavnika, tako smo popoldne srečali tudi predstavnika Bremna. Za lep zaključek sem vsakega predstavnika vprašal, kaj menijo, da je največja prednost nemškega članstva v EU. Oba sta odgovorila, da je največja prednost mir. EU je inštitucija zgrajena na miru, naravi in potrpežljivosti in je pri tem precej uspešna. V prostoru EU že več kot 50 let ni bilo vojn, kar je sedaj skoraj neverjetno. Vse to drži tudi za dolgoletni nasprotnici Francijo in Nemčijo, ki sta prenehali s stoletji dolgimi prepiri in sta sedaj partnerici v zagotavljanju miru.

Bruselj me je navdušil kot kraj, ki je zgrajen na miru. Povsod sem lahko videl mir, kot temelj na katerem je mesto zgrajeno. Domovino EU, NATO in belgijsko vodstvo je neprecenljivo videti v njihovem značaju. Mir ni predstavljen le v velikih stvareh, ampak tudi v majhnih, kot »drevo miru« v parku. Kjer je tudi razloženo kako raste mir, kot barvita skulptura multikulturnih rok, ki držijo svet z golobom na vrhu. To zgleda kot šolsko dvorišče, kjer so razstavljeni skulpture miru v vseh parkih in na javnih mestih, rdeča luč v obliki srca, mapa sveta v obliki igrišča za gradnjo spoštovanja med državami in mestni trg z razstavo fotografij, ki prikazujejo lepoto krajev iz celega sveta.

Mir je bil prisoten tudi v naši skupini. Kot sem pričakoval, je bil ta izlet četrta stopnja naše skupinske rasti ( Sodelovanje), uspešno smo izvedli večerjo v hostlu, tako v petek kot v soboto je bilo ob tem veliko smeha. Sodelovanje je najvišja točka, ki ga skupina lahko doseže v svoji rasti.

V soboto smo si ogledali »Atom«, velikanski model železne kristalne molekule, zgrajen za razstavo Expo´58. Celotna skulptura in posebej restavracija na vrhu, bi bili lahko prostor za »The Jestons« , ki niso bili navdušeni.

Nato smo se sprehodili po parkih in mestnem središču, kjer sem obiskal muzej glasbenih inštrumentov. Ta muzej ima več sto različnih inštrumentov iz različnih zgodovinskih obdobij, njihov zvok lahko poslušaš s pomočjo slušalk ( dobiš jih pri vhodu), ki so ob inštrumentu. Videl sem nekaj zanimivih klarinetov, saksafonov, in trobente vseh oblik, velikosti in starosti. Inštrumenti s strunami so iz različnih delov sveta in v mnogih oblikah, od citer do kitar, do klasičnih brenkal, vse do harf, večjih kot sem sam! Razstava se je nadaljevala z razvojem med harfo in klavirjem, in razvojem novodobnih inštrumentov. Razstavljeni so bili mehovi, za katere lahko rečeš da so pršli naravnost iz živalskih želodcev. Ljudski in zabavni inštrumenti, tudi z Ben Franklinovimi orglicami so dopolnili razstavo.

Nedelja je bila posvečena belgijskemu praznovanju stoletnice skavtstva. Ko sem zjutraj prišel ven, so bile ulice polne skavtskih skupin, od našega hostla, vse do velikega trga in zagotovo še dlje. Govoril sem z člani skavtov in se kasneje pridružil skupini Lafajeta za izlet v muzej avtomobilov. V bližnji Klnkvartar parku so bile naslednji prostori skavtov, okrašeni z zanimivimi okraski iz kipa Leopolda 2. Razstavni kraj, ki smo ga obiskali pretekli večer, je bil tudi kraj z 80,000 skavti, ki so prišli za en dan in so uporabili vsak prostorček, ki so si ga lahko našli. Užival sem ob gledanju belgijskega enodnevnega praznovanja različice, ki jo bom sam praznoval to poletje. Čeprav nisem govoril njihovih jezikov, je bilo vseeno nepozabno srečati skavte iz različnih delov sveta!

Ben

You can reply to this postcard here!


Click here to return to Postcards home.

Facebook Share on Facebook


You can also visit WBT Productions home, Writing, or Photos sites from here.